Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola


A politikai kiábrándultságon túl rejlő lehetőségek – a Chto Delat? / Mi a teendő? szemináriuma

| tranzit.hu

chtoOSA, Nyílt Társadalom Archívum, Budapest

Chto Delat

Művészet és aktivizmus – Szacsva y Pál interjúja a Chto Delat két tagjával, Dmitrij Vilenszkijjel és David Riffel

Szemináriumi blokkunkban azt szeretnék megvitatni, hogyan zajlanak a politikai, gazdasági és társadalmi normalizálódás globális folyamatai napjaink Oroszországában, és hogyan hatnak ezek a folyamatok a kortárs képzőművészet intézményi kereteire, a művészeti produkcióra, valamint a politikai elköteleződés színtereire. Mindezt egy olyan poszt-szocialista környezetben vizsgáljuk, ahol a néhai központilag tervezett művészeti rendszert és az „üvegházi” non-konformizmust felváltja a helyi és globális intézmények és események késő kapitalista kapcsolatrendszere, amely egyre inkább az új hyperburzsoázia és növekvő középosztálybeli közönség igényeihez igazodik.

A politikai és művészeti jelenségek ’90-es évek elejétől az évtized közepéig radikális privatizáción / partikularizáción mentek keresztül. Majd a ’90-es évek végén és a 2000-es évek elején a normalizálódási folyamatok  a kortárs művészet és a róla folyó elméleti diskurzus még általánosabb újra-politizálódásához vezetettek. A Chto delat? ennek a folyamatnak a részeként tekint magára. De ahogy a 2000-es évek második felében a neokonzervativizmus belovagol a neoliberalizmus hátán, újra fokozódik a művészet autonómiára való törekvése. Új nagyvállalati stratégiák válnak irányadóvá és a művészek a ”pozícióharc” miatt újrafogalmazzák korábbi, radikálisabb gyakorlatukat, vagy mindenestől feladják azokat.

Milyen esztétikai jellemzői vannak ennek a szituációnak? Hogyan írják be magukat ezek a paraméterek a városi térbe, az intézményi keretekbe és a „globális” kultúrába? Milyen lehetőségeket lehet felfedezni? Melyik alternatívát válasszuk, ha a politikait továbbra is a művészeten keresztül képzeljük el? Fel lehet még fedezni, el lehet-e még foglalni a poszt-szocialista városok egyenetlen terepét, hogy a kortárs művészet számára alkalmas tereket találjunk vagy alakítsunk ki? Az esztétikai és politikai önképzésnek milyen módjai állnak rendelkezésünkre? Mi az aktualitása a gyorsan eltűnőben lévő szocialista kultúrának? Mit lehet belőle megőrizni? A résztvevőkkel közösen esettanulmányokon keresztül szeretnénk megvitatni a különféle poszt-szocialista helyzeteink paramétereit.

David Riff
1975-ben született Londonban, jelenleg Moszkvában él. Kritikus, fordító. Két monográfiát írt non-konformista szovjet művészekről: Vadim Sidurról (2000) és Vladimir Yankilevskyről (2002). 2003 óta a Chto delat? című újság társ-szerkesztője. Nagyszámú publikációja és interjúja jelent meg a kortárs orosz és külföldi művészetről (többek között a Moscow Art Magazine-ban, a Flash Artban, és a Springerinben). Számtalan művészetelméleti és filozófiai fordítása jelent meg. 2005-ben alapítója volt a moszkvai Karl Marx School of the English Language-nek, és 2007-ben művészként részt vett az 52. Velencei Biennálén (az Arsenale-ban).

Dmitry Vilensky
1964-ben született. Szentpéterváron él. Művész és kulturális aktivista. 2003-ban ő indította a Chto delat? című kezdeményezést. A hasonló nevű újság szerkesztője (a grafikai munkát és az újság borítóját is ő készíti – www.chtodelat.org). Elsősorban kollektívan és interdiszciplináris megközelítéssel dolgozik különböző médiumokban, mint videó, fotó, szöveg, installáció és „szociális építészet”. Számos orosz és nemzetközi kiállítás résztvevője. Több intézményben és művészeti programban is tanít, mint például a Staedel Schule, Frankfurt am Main-ban, a Cultural Studies Program Malmöben, és a FRAME Finnish Fund for Art Exchange a Finn Művészeti Akadémiával együttműködésben, Helsinkiben.
Válogatott kiállításai az elmúlt két évből: “SOCIÉTÉ ANONYME”, Le Plato, Paris, 2007, Black Square”, “Space for Actualization”, Hamburg, workshops of Art Moscow, Moscow, 2007, “Interrupted Histories” 2007, “Cities from Below”, Teseco Foundations, Piza, Italy, 2006, “Strategies for Self-education”, Center for Contemporary Art, Moscow, 2006, Moderna galerija, Ljubljana, 2006, “La Normalidad/ Ex-Argentina”, Palacio Nacional de las Artes, Buenos Aires, 2006, “Capital (It Fails Us Now)”, Kunstihoone, Tallinn, Estonia, 2006.
Válogatott publikációk: Documenta 12 Magazine, Kassel, 2007, Ante 5. Russian Art in Translation, USA, 2007, “Maska” Performing Arts Journal, Winter 2007, A Conversation on Education as a Radical Social (and Aesthetic) Practice with Marta Gregorčič, Bojana Piškur, Marjetica Potrč and Dmitry Vilensky, Springerin, 02.06, Phase2, Nummer: 22/2006, Hamburg

www.chtodelat.org