Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola


Chus Martínez

Róza Tekla Szilágyi

98fbb_jan12_fashhochschule_img

A monológ művészete – szeminárium Chus Martínezzel és Dora Garcíával

Intézmények, intézménykritika és közönség – Szanyi Ágnes interjúja Chus Martínezzel és Dora Garcíával

Chus Martínez szerint a laza és szigorú gondolkodás kombinációja a művészeti praxis legértékesebb eszköze. Az 1972-ben született spanyolajkú kurátor filozófiai és művészettörténeti tanulmányokat folytatott. 2014 áprilisa óta a bázeli FHNW Academy of Art and Design művészeti intézetének vezetője. A bilbaoi Sala Rekalde (2002-2005) és a Frankfurten Kunstverein (2005-2009) korábbi igazgatójaként kurátori tevékenysége középpontjában a gondolkodás és a művészet viszonya áll. Hogyan vált ez a gondolatkör munkásságának fő kérdésévé? Martínez véleménye szerint a művészet a legjobb eszköz arra, hogy a tudás élményét megtapasztaljuk. A művészeti műfajok kibogozhatatlan gordiuszi csomója, azaz az interdiszciplinaritás és a művészetben erősen operáló “talán” hatása, azaz a feltételesség meghatározó tényezők a kortárs művészetről folytatott diskurzusban. Ezek a tényezők a művészettel való foglalkozást a megértés igényén alapuló tevékenységgé aposztrofálják Martíneznél[1]. A művészettel való találkozás az érzékelés és befogadás mellett megértést feltételez.  Mi, befogadók, köztünk Martínez is, egy kommunikációs folyamat részévé válunk, ahol lehetségessé válik a befolyásolás.[2] És ezen a ponton merül fel a tudáscsere fogalmának a művészeti kontextusban megjelenő fontossága, ennek a kérdésnek kapcsán fogalmazódott meg Chus Martínez kurátori praxisának kulcsgondolata.

A művészet mint a tudáscsere lehetősége, a kurátor pedig mint a folyamat lebonyolításában segédkező, azt a befogadókkal együtt átélő koordinátor – ez a viszonyrendszer írja le legjobban Martínez attitűdjét. A tudás-átadás, azaz a művészet megfelelő pillanatát keresi minden alkalommal. Kurátori univerzumában a gondolkodás mint a tudás feltétele, a találékonyság pedig mint a gondolkodás feladata jelenik meg[3], így nem meglepő az a tematikai leleményesség, mellyel a kiállítások koncepcióját kezeli.

A Sala Rekalde igazgatói széke és a 2005-ös Velencei Biennálé ciprusi pavilonjának kurátori pozíciója után Martínez a Franfurter Kunstverein igazgatójaként több egyéni kiállítás mellett (Wilhelm Sasnal, Esra Ersen, Manon de Boer) két csoportos tematikus kiállítást (Pensée Sauvage, The Great Game To Come) valósított meg kurátorként. Emellett az ő nevéhez fűződik a kurátorok és az alkotók számára a tudáscsere lehetőségét megteremtő Deutsche Börse Residency Program alapítása is. 2008 és 2011 között a madridi MACBA vezető kurátora. Ezalatt az idő alatt többek között a televíziós közvetítés médiumával foglalkozó Are you ready for TV? (2008), valamint a szöveg és a spekulatív képzelet kérdéskörét elemző The malady of writing (2009) művészkönyv-kiállításon dolgozott kurátorként. A 2009-es szövegalapú kiállítás az intézményes poziícióból való megszólalás köznyelvének korlátozott pluralitásával foglalkozott, így tökéletesen igazolja Martínez konzekvens gondolkodásmódját. Egy 2012-es előadáson ugyanezen téma, a nyelv és szövegcentrikusság kapcsán beszél az általunk használt nyelvek átláthatatlanságáról. Valamint arról, hogy számára nem a tudás termelődésének mikéntje fontos, hanem az: mi támogatja még a mítoszt, hogy a nyelv képes-e ennek a tudásnak a kifejezésére? Mi más fejezhetné ki jobban ezt a tudásközvetítés és a nyelv között álló szakadékot, mint a művészkönyv. Martínez a dOCUMENTA (13) (2012) egyik művészeti vezetőjeként is a korábban megfogalmazott nyelvi kérdés egy szegmensét járta körül a jegyzet és jegyzetfüzet eszközének segítségével, az ötletgyűjtés és ötletmegnevezés közti állapot misztikumának vizsgálatával.

Majd a New York-i El Museo del Barrio vezető kurátoraként (2012-2014) találkozott Michel Serres: The Five Senses című könyvével, mely saját véleménye szerint új távlatokat nyitott gondolkodásában a művészeti intézmények jövőjére való újfajta reflektálás és a kurátori munka kutatásként való értékelése szempontjából.[4] Várjuk a folytatást…

[1]           http://clocktower.org/show/the-curators-perspective-chus-martinez-skepticism

[2]           http://www.e-flux.com/announcements/professor-chus-martinez-appointed-head-of-the-institute-of-art/

[3]           http://visarts.ucsd.edu/events/chus-martinez-lecture

[4]           http://visarts.ucsd.edu/events/chus-martinez-lecture