Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola


Jan Verwoert

Márton Zsófi

Jan_Verwoert

Foto: David Aebi

 

Jan Verwoert műkritikus, művészettörténész, jelenleg a rotterdami Piet Zwart Institute oktatója, ahol a 2005 óta tartó Imagined Communities című szeminárium-sorozat vezetője. Verwoert a Royal Academy of Art London és a svéd Umeå Konsthögskolan vendég professzoraként is tanított.
Az 1990-es évek oktatási fordulatának köszönhetően egyre népszerűbbé váló open lecture típusú előadások gyakorlata meghívott előadója. Verwoert olyan oktatási projektekre is kiemelt hangsúlyt fektető kortárs művészeti intézményekben ad elő rendszeresen, mint a kanadai Banff Centre vagy a varsói Muzeum Sztuki Nowoczesnej vagy épp az olyan progresszív művészetoktatási intézményekben, mint amilyen a California Collage of Art, a University of Glasgow, a Monash University Museum of Art. Előadásai a klasszikus modernitás művészeti gyakorlatától kezdve a posztkonceptualizmus aktuális jelenségeinek értelmezésén át tematikus szempontból igen széles skálán mozognak. Verwoert számos cikkében foglalkozik az akadémiai struktúra megújítási lehetőségeivel, így az oktatási tevékenység kritikai vizsgálata kapcsán olyan fogalmakat és eseteket elemez, mint a tudástermelés körülményei, a művészeti akadémiák különféle pedagógiai gyakorlatai, a hallgatók helyzete egy adott oktatási szisztémán belül, a kritikai viszonyulás elsajátíttathatósága vagy az akadémiák és a műtárgypiac olykor kényes relációja.
Két monográfiája jelent meg, a Phaidon kiadónál 2002-ben Wolfgang Tillmans, az első nem brit Turner-Prize díjas német fotográfus munkásságáról, valamint az MIT/Afterall Books kiadásában 2006-ban Bas Jan Ader holland konceptualista videoművész életművéről In Search of the Miraculous címen. Tell me what you want, what you really really want címen jelent meg a legfrissebb előadásait és tanulmányait összegző kiadvány a Sternberg Press gondozásában 2010-ben. Verwoert a Frieze Magazine társzerzője, továbbá cikkei jelennek meg az Afterall, a Mousse, a holland Metroplis M, valamint a német Springerin folyóiratban.
Yes/No & Other Options címen kiállítást rendezett az Art Sheffield fesztivál számára 2008-ban, melynek koncepciója a művészet politikai potenciálját helyezte fókuszba Sheffield és régiójának lokális kontextusában. Az indusztriális gazdasági környezetet szolgáltatás-alapúvá válásának folyamata és a váltás mögött meghúzódó konfliktusok bemutatását célzó kiállításban többek között Phil Collins, Július Koller, Gitte Villesen, , Roman Ondak, Jiri Kovanda, Mladen Stilinovic szerepeltek.

Verwoert a budapesti tranzit-szabadiskola során a rotterdami Imagined Communities szeminárium tapasztalataiból kiindulva a kortársi közösségek problematikusságát és az újrafogalmazás lehetőségeit járta körül. 2007-ben az OSA, Nyílt Társadalom Archívumban rendezett szeminárium részt vevői közösségi gyakorlatuk produktumaként egy power point prezentációt is készítettek.