Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola


Søren Andreasen és Lars Bang Larsen

tranzit.hu

Lars Bang Larsen

Søren Andreasen

A közvetítő: A szerzők halála és rugalmas személyiségek – Lars Bang Larsen és Søren Andreasen szemináriuma

A kurátor mint közvetítő – László Zsuzsa interjúja Søren Andreasennel és Lars Bang Larsennel

A közvetítő kifejezést mint a produktív személyiség általános megnevezését használjuk, beleértve a művész, a kritikus, a kurátor névleges szerepeit. Vegyük például mi kettőnket – mint művészt/írót, illetve kritikust/kurátort: egyidejűleg vagyunk termelői és fogyasztói is a művészetnek. Saját magunk között közvetítünk.”1

Søren Andreasen és Lars Bang Larsen több éve dolgozik együtt a közvetítés (művészet)elméleti kérdésköréhez kapcsolódó projekteken. Közös munkáik között olyan művészetelméleti szövegek szerepelnek, mint a Curating Now 2006-os számában megjelent „The Middleman. Beginning to Talk about Mediation”2 [A közvetítő. A közvetítésről való beszéd kezdete] és az Echo Show című kiállítás, amelyet közösen rendeztek 2003-ban, a glasgow-i Tramwayben. Gondolatmenetük jellemzően egy többértelmű központi metaforát jár körül, amilyen például a visszhang a glasgow-i kiállítás esetében. A közvetítés absztrakt fogalma a visszhang metaforáján átszűrve az interakció, a rezonancia, az interferencia, a továbbadás, az ismétlődés, valamint a késleltetés, a hiány, az üresség és a távolság jelenségeit tematizáló művekben jelent meg. A kiállítás ugyanakkor a kiállítás-rendezés elméleti kérdéseire is reflektált, mivel egyikük, Lars Bang Larsen ideiglenesen művészként is megjelent egy munkájával. Közösen írt tanulmányaik munkamódszerét követve a kérdésekre is közös válaszokat fogalmaztak meg.

Lars Bang Larsen 1972-ben született, Frankfurtban él. Művészettörténetből és irodalomtörténetből szerzett diplomát az aarhusi egyetemen. Doktori értekezését a globális pszichedélia jelenségéről írja a Koppenhágai Egyetem Művészettörténeti Intézetében. Számos művészeti akadémián tart előadásokat, 2006-2007-ben a stockholmi Kungliga Konsthögskola vendégtanára. Az 1990-es években többek között a Siksi és a NU művészeti lapok szerkesztője, jelenleg az Afterall, a Frieze és az Artforum International rendszeres szerzője. Számos kiállítás és szeminárium kurátora, a legújabbak: 2006/7: Ideas and Processes. 4 seminars on contemporary art production, Royal Danish Art Academy, Copenhagen; 2005: A Populism című csoportos kiállítás társ-kurátora a Frankfurter Kunstvereinban és más helyszíneken. A következő könyvek szerzője: HK. On the project Heroin Kills by Joanne Tatham and Tom O Sullivan, 2003; Sture Johannesson. About the 1960s psychedelic art of Sture Johannesson, 2002.

Søren Andreasen 1964-ben született, Koppenhágában él és dolgozik. Képzőművész és művészeti írások szerzője. A Koncern művész-kollektíva tagja (1989 -1993) együttműködött a rasmus knuddal (Sebastian Schiorring és Johannes Christoffersen, 1999-2006 között). Folyóiratcikkek és kiadványok szerzője, a Session Work című könyv szerzője rasmus knuddal (Pork Salad Press, 2005). Kurátorként is dolgozik, és tanít a Jutland Academy of Fine Arton a dániai Aarhusban.


 1 A-Desk. 3. szám, 2006. 04. 10. http://www.a-desk.org/03/

2 Szerk.: Kate Fowle. 2006. California College of the Arts MA Program in Curatorial Practice.