Use your widget sidebars in the admin Design tab to change this little blurb here. Add the text widget to the Blurb Sidebar!

Sugár János: Perzsa séta (1985)

Author:

Vetítés a tranzit.hu Rendszerváltás – befejezetlen program című eseménysorozatának keretében

Időpont: 2012. szeptember 14. péntek 18 óra
Helyszín: MAJAKOVSZKIJ 102, Budapest, Király u. 102. I. em.

A filmet Sugár János bevezetője után az eredeti 16mm-es szalagról vetítjük le. A vetítést beszélgetés követi. A vetítés estéjén a filmen szereplő kiállításnak és a film létrejöttének dokumentumai is megtekinthetők.

A sorozat témája a rendszerváltás, az értelmiség és a művészeti gondolkodás szerepe a ’80-as évek ellenzéki-alternatív társadalmi mozgalmaiban a 2010-es évek fordulójának válságperspektívájából. A Perzsa séta a rendszerváltást előkészítő évek budapesti utcaképét és gazdasági-tudományos híreit, prognózisait rögzítette egy, az akkori jelenből előrevetített jövőbeli nézőpontból, mely a mostani vetítés alkalmával is éppúgy beteljesületlen marad, mint ahogy a 80-as évek várakozásai is minduntalan újrafogalmazódnak.

A film címe, Perzsa séta, utalás Montesquieu Perzsa levelek című ismert könyvére, amelyben egy lojális idegen, egy perzsa herceg szemén keresztül látjuk és értelmezzük a korabeli francia valóságot. A film tehát arról szól, hogy miképpen is láthatjuk saját korunkat, érzékelhetjük saját jelenünket. Ugyanis nem veszünk észre bizonyos dolgokat, amelyeket egy későbbi, mai korból már könnyedén meglátnánk.

Ez egy úgynevezett kísérleti film, bár én szívesebben használom a kognitív film kifejezést. Szerkezete igen egyszerű: két ember sétál és beszélget. A séta azonban valódi, „valósidejű”, a két ember Budapest belvárosában sétál, 1985-ben. Párbeszédük szövegét egy akkori hetilap (HVG) cikkeiből ollóztam össze, amelyek a gazdasági híreket, az előrejelzéseket, a fejlődés irányvonalait taglalták. A párbeszéd felett egy másik hangsáv is hallható, egy sajátos zene: két énekes (egy férfi és egy nő) kommentálja a látottakat és hallottakat, mint két hang a jövőből, amelyek tulajdonosai egy régi filmet néznek.

Nagy hatással volt rám az, ahogyan régi játékfilmeket nézünk: részben dokumentumfilmként, azaz az aktuális történet mellett szinte érdekesebb az utcákat, boltokat, embereket, öltözködést figyelni.

A film közepén, úgy térbeli, mint időbeli értelemben, egy kiállítóterem áll, amelybe a két férfi bemegy, szótlanul körbesétálnak, majd kijönnek. A kiválasztott galéria abban az időben az egyik legjobb volt Budapesten. Szép helyen volt, nagyon jó kiállításokat rendeztek benne, de teljesen hivatalos volt. Én, a fiatal, ismeretlen, undeground művész még csak nem is álmodhattam róla, hogy ilyen helyen állítsak ki. Ám mivel egy olyan filmet forgattam, amelyet egy hivatalosan elismert filmstúdió támogatott, kérhettem, hogy bocsássák rendelkezésemre a kiállítóteret a film céljaira. Úgyhogy három napra az enyém lett, ingyen, a galéria, és megcsináltam azt a kiállítást, ami a filmben is látható.

Sugár János

Perzsa séta, 1985, 16 mm, színes, 54 perc, magyar hang, BBS produkció, standard kópia: 1989
írta: Sugár János, Gerlóczy Ferenc
zene: Litván Gábor
szereplők: Hollósi Gábor, Tótfalusi András
énekhangok: Litván Gábor, Tarkó Magda
kamera: Sas Tamás
díszlet: Sugár János
rendezte: Sugár János

 

Sugár János filmjei:
1983 A hihetőség határán van a szándékosság ez a típusa (16mm film, fekete-fehér, 7′, BBS -standard kópia 1989)
1985 Perzsa séta (16mm film, színes, 50′, BBS)
1987 Pengő (Révész Lászlóval közösen; 16mm film, fekete-fehér, 5 min., BBS)
1992 Kamera a pácban (16mm film, színes, 70′, BBS)
1993 Ambiguous Window (16mm film, fekete-fehér és színes, 17′, BBS -standard kópia 1996)
1998 Ismeri a módszeremet? (35mm, fekete-fehér, 10′, BBS)

Letölthető dokumentumok


No Comments »

Comments are closed.