Use your widget sidebars in the admin Design tab to change this little blurb here. Add the text widget to the Blurb Sidebar!

Katarina Šević, képzőművész, 1979

Author:

Milyen szerepet játszott a rendszerváltás a szakmai pályafutásodban?

Rendszerváltás nem közvetlenül, hanem a rendszerváltással elindult, rendszerváltás utáni időszak hatott pályafutásomra, hiszen ’89-’90ben én csak 10 éves voltam. Én Jugoszláviában születtem és ott nőttem fel, majd ’90es években új állam alakult, szerb állampolgárságot kaptunk.
2000-óta élek Budapesten. ‘Rendszerváltás’ fogalommal én igazából csak Magyarországon találkoztam. Szerbiában máshogyan hivatkozunk erre a ‘pillanatra’ – ami egy hosszabb folyamatnak az eleje – Jugoszlávia felbomlása, polgárháború eleje, Milosević diktatúra kezdete stb.

A  szocialista rendszer és annak alakulása Jugoszláviában másmilyen volt mint Magyarországon, és a leváltása egy újabb történelmi jelenséggel együtt járt (nemzetek háborúja).

Szerbiában, inkább egy másik eseményt hívhatunk rendszerváltásnak (de puccsnak vagy forradalomnak is nevezhetjük). 2000. október 5-én, egy óriási tüntetés során a nép elfoglalta a parlamentet, Milosević kénytelen volt elfogadni, hogy elvesztette választásokat amiken csalt, és a Demokratikus Párt hatalomra került. (videó felvétel tüntetésről)

2003-ban történt még valami, ami rendszerváltásnak minősülhet. 2003. március 13-án meggyilkolták Zoran Djindjić miniszterelnököt (2001-3), ami visszafordíthatatlan politikai és erkölcsi tragédia volt az ország számara. A rendszer nem változott, de elakadt a Djindjić által képviselt progresszív fejlődés.
Ezek mind különböző módokon hatással voltak rám, a magánéletemre, a munkámra, a pályafutásomra.


Milyen fordulópontot jelentő művészeti / politikai / közéleti / szakmai eseményekre, publikációkra emlékszel, melyek voltak hatással rád közvetve vagy közvetlenül?

Milyen közvetítőkön keresztül, milyen forrásokból szereztél ismereteket erről az időszakról?

Fentiekből látható hogy számomra sokrétegű ez a kérdés. Ha ’89-’90ról beszélünk, gyerekként főleg vizuális szinten követtem a változásokat (új, nemzeti jelképek megjelenése, stb.). Onnantól kezdve, ha beleszámítjuk a Magyarországon szerzett tapasztalataimat is, inkább egy hatás kakofóniát tudok megidézni, amiben néha együtthangzást is fel tudtam fedezni.

Számtalan közvetítőkön keresztül szereztem, és szerzek továbbra is ismereteket erről a néhány ‘rendszerváltásról’ az életemben. Még a ’90es évek vége fele, hatással voltak rám Dubravka Ugrešić, horvát írónőnek az írásai, regényei. Továbbá családi ebédekkor napilapok hangos felolvasása, vagy később akár műalkotások, kiállítások is.

 

Változott-e, és ha igen hogyan, és minek a hatására a rendszerváltásról, a rendszerváltás eszméiről alkotott képed az utóbbi 10 / 5 / 1 évben?

Nem. Bővebben, nehéz egyértelműen válaszolnom erre a kérdésre. Szerbiában talán csak 2000-ben járt a rendszerváltás optimizmussal, de akkor se igazán és abba a méretben, mennyiségben mint itt, Magyarországon. Mindenesetre, egyértelmű, hogy ha egy nagy változást pozitív energia és optimizmus kíséri, mert „benne van a levegőben”, a lendület csak rövid ideig tart. A valódi változáshoz sokkal több energiára, munkára, párbeszédre, közös szándékra van szükség.


No Comments »