Use your widget sidebars in the admin Design tab to change this little blurb here. Add the text widget to the Blurb Sidebar!

Mélyi József, művészettörténész, kritikus, 1967

Author:

Hogyan befolyásolta a rendszerváltás a szakmai tevékenységedet, érdeklődésedet?

 A rendszerváltás csupán közvetve befolyásolta a későbbi szakmai tevékenységemet, úgy viszont nagyon erőteljesen. A rendszerváltás eredményeként juthattam el ugyanis ösztöndíjasként Hollandiába, és ott nyílt rá lehetőség, hogy kortárs képzőművészettel foglalkozhassak.

 

Mit tartasz ma legfontosabbnak a rendszerváltásban játszott szerepedből?

 Nem játszottam semmilyen fontos szerepet, egyszerűen megtörtént velem. Közvetlen környezetemből akkor sokan voltak, akik sokkal tudatosabban élték meg ezt a folyamatot, ami számomra 1987-től 1990-ig tartott.

 

Milyen fordulópontot jelentő művészeti / politikai / közéleti / szakmai eseményekre, publikációkra emlékszel, melyekben vettél részt, melyekre reagáltál valamilyen módon?

 Az említett időszakban egyszerre jártam a Közgázra és az ELTE Művészettörténet Szakra, az előbbin sokkal aktívabb volt a közélet. Volt egy újság az egyetemen, Támpont volt a címe, oda írtam, rendezvényeket szerveztem, ezeken vettem részt. Voltak köztük, vetítések, beszélgetések, de kiállítások is, ez korábban nem lett volna lehetséges. Művészeti szakmai eseményekre – kiállításoktól eltekintve – abban az időben még nem jártam.

 

Milyen források, tapasztalatok határozták meg számodra a rendszerváltás időszakának szinkron, illetve utólagos értékelését?

 A Közgázon elsősorban a Rajk Szakkollégium rendezvényein keresztül szereztem tapasztalatokat az akkori politikai-gazdasági átalakulásokról. Idejében olvastam a Fordulat és reformot, amit akkoriban a legfontosabb forrásnak és útmutatónak tekintettem, és még ma is kiemelkedő teljesítménynek gondolom. Később számos akkori főszereplővel megismerkedhettem, a rendszerváltás utólagos megítélését bennem elsősorban a személyes beszélgetések alakították.

 

Változott-e, és ha igen hogyan, és minek a hatására a rendszerváltásról, a rendszerváltás eszméiről alkotott képed az utóbbi 20 / 10 / 5 / 1 évben?

 Folyamatosan változik bennem a kép, főleg azzal kapcsolatban, hogy mi minden dőlt el akkoriban, rendkívül rövid idő alatt, ami máig döntően befolyásolja az életünket. De állandóan újabb és újabb narratívák írják felül a korábbiakat. Azt hiszem, ma már sokkal reálisabban látom az akkori személyes és kollektív illúzióinkat. És míg korábban, 20, 10, de még 5 éve is inkább a változásokra és törésekre koncentráltam, ma már, azt hiszem, sokkal jobban látom a kontinuitásokat (és azt is, hogy mai kudarcainkhoz ezek hogyan vezettek el). Nem tudok semmit sem kiemelni, ami ezt a tudatosodási folyamatot különösen befolyásolta volna, minden szöveg, beszélgetés, kutatás, élmény folyamatosan hozzátesz.


Comments Off on Mélyi József, művészettörténész, kritikus, 1967