Use your widget sidebars in the admin Design tab to change this little blurb here. Add the text widget to the Blurb Sidebar!

Gagyi Ágnes, társadalomkutató, 1980

Author:

Milyen szerepet játszott a rendszerváltás a szakmai pályafutásodban?

9 éves voltam.

Milyen fordulópontot jelentő művészeti / politikai / közéleti / szakmai eseményekre, publikációkra emlékszel, melyek voltak hatással rád közvetve vagy közvetlenül? Milyen közvetítőkön keresztül, milyen forrásokból szereztél ismereteket erről az időszakról?

Az értelmiségi common knowledge-on túl a magyar rendszerváltáshoz a meghatározó bevezető számomra Zentai Violetta pécsi órái voltak.

Változott-e, és ha igen hogyan, és minek a hatására a rendszerváltásról, a rendszerváltás eszméiről alkotott képed az utóbbi 10 / 5 / 1 évben?

Az elmúlt évek eseményei kifejezetten visszasugároztak a rendszerváltás értelmezésére az én fejemben is. A “szabadság” akkori projektjéhez képest ma egy egyértelmű társadalmi veszteséggel állunk szemben, amelyet az akkori eszmék – szabadpiac, liberalizmus, Európához való felzárkózás – eszközeivel nehéz értelmezni. Ráadásul az értelmiségi reakciók trendje, úgy tűnik, értelmezés helyett 89 és a disszidens hagyomány feltámasztása-megismétlése lett. Ebben a környezetben a rendszerváltás történeti, kevésbé morális/értékelvű értelmezése egyre inkább szükségesnek tűnik.


No Comments »